#276 Passer domesticus

Mussen zijn de lievelingen van de ouderdom. Mijn vader schoof iedere dag de kruimels van zijn ontbijtbord op het balkon. Dan kwamen zijn ‘straatjongens’ snoepen. Daar genoot hij enorm van. De levendigheid. Het gekwetter. Zulke geluiden behoren tot een ver verleden, maar 2024 is het jaar van de huismus.

Na de dood van mijn vader moest ik het huis leegruimen. Op het balkon lag een opgerold tapijt dat hij zomers gebruikte. Ik schrok. Toen ik het openvouwde lag daar een heftig ademend musje. Bij nadere inspectie had ook hij de geest gegeven. Dat hij leek te leven kwam door maden die in hem woonden en van binnenuit opaten.

Mussen zijn als vogelsoort zeldzaam geworden. Vervangen door staartparkieten en mezensoorten. In Vlaanderen gelijk in Holland, het ‘mussenbestand’ is tussen 2007 en 2018 verminderd met 42%. In Nederland volgens Vogelbescherming zelfs met 90%. Nederlanders willen toch altijd de Belgen overtreffen? De uitslag.


276 Passer domesticus

Sparrows are the darlings of old age. My father pushed the crumbs from his breakfast plate onto the balcony every day. Then his ‘street boys’ came to eat sweets. He enjoyed that immensely. The liveliness. The chatter. Such sounds belong to a distant past, but 2024 is the year of the house sparrow.

After my father’s death I had to clear out the house. On the balcony was a rolled up carpet that he used in the summer. I was shocked. When I opened it up there was a heavily breathing sparrow. Upon closer inspection, he too had passed away. The fact that he seemed to be alive was due to maggots eating him from the inside.

Sparrows have become rare as a bird species. Replaced by tailed parakeets and tit species. In Flanders, the same as in Holland, the ‘sparrow population’ decreased by 42% between 2007 and 2018. In the Netherlands, according to Bird Protection, even by 90%. The Dutch want to outdo the Belgians, right? The result.


Over Mannen en Vogels | On Men and Birds < 2019


34 thoughts on “#276 Passer domesticus

  1. Peter Trouwborst April 3, 2024 — 12:41 am

    Leuk stukje over de mus. Bij de Prinsemolen zit nog een hele kolonie.

  2. Jenn Stewart liked your post #276 Passer domesticus.

    1. Thank you Jenn, you’re welcome.

  3. Kathleen liked your post #276 Passer domesticus.

  4. Uvi een roerloze reiziger liked your post #276 Passer domesticus.

  5. De mus, lieveling van velen en nog steeds voor zo gewoon versleten. Dat dat beeld niet meer klopt, is treurig. Dat Nederland op kop loopt, is dramatisch. Een wedloop is al gauw waanzinnig.

    Intussen doen de stadsduiven het geweldig. Net als de meeuwen profiteren zij van het vele dat wij verspillen van onze overvloed. Je kunt niet om ze heen, zo merkten wij laatst hier op het fietspad. Er kwam er een krakend onder de wielen, aan mij de opdracht overlatend het akelige karwei af te maken. Wellicht schrijf ik het nog van me af in een blogje.

    1. Dat laatste lijkt me een goed idee, Stan, schrijf het maar van je af – in geuren en kleuren. Kunnen wij er ook van meegenieten, met ‘kraak’ en ‘smaak’.

      Over duiven en mussen had ik eerder geschreven in 2019. Het artikel kwam in de links (onderaan) bovendrijven; ‘On Men and Birds’. Helemaal vergeten.

      Wij mensen hebben vaak ambivalente relaties met dieren. Of we zijn er gek op – honden en katten – of we zien ze liever gaan dan komen – stadsduiven en meeuwen.

      Wat zegt dat eigenlijk over ons?

      1. Ai, een retorische vraag. Confronterend, maar altijd het voordeel hebbend dat een antwoord in spraak of schrift onnodig is 😉

        1. Hahaha, zo kan die wel weer Stan 😉

  6. Sharon Bouterse liked your post.

  7. Lucas Dewaele liked your post #276 Passer domesticus

  8. Leuk die mussen en klopt dat je ze weinig ziet, in de stad vooral duiven.

    1. Inderdaad Helga. Mussen zijn leuk. Duiven en meeuwen minder. Heb er al eerder uitgebreider over geschreven: https://huubkoch.wordpress.com/2019/12/08/on-men-and-birds/

  9. Zo’n leuk vogeltje.

  10. Maaike Klerkx liked your post #276 Passer domesticus

    1. Och Maaike, you make my day! 😉

  11. Karin liked your post #276 Passer domesticus.

    1. Dankjewel Karin, gezien en gewaardeerd!

  12. Petra Maartense vind dit leuk.

    1. Dank Petra en succes met de verkoop van je huis.

  13. Joop Ridder liked your post!

    1. Dank Joop! Fijn om van je te horen!

  14. Sharon Bouterse April 8, 2024 — 7:19 am

    Musjes zijn zo mooi. Onvoorstelbaar dat ze zo zeldzaam zijn geworden ❤️ mooi als ze weer mogen toenemen in aantal.

    1. Inderdaad Sharon, we duimen ervoor!

    1. Ja Rien, we kunnen het bloggen niet laten 😉

Leave a comment

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close