‘Zonlicht’, uit: ‘Tweeënvijftig vergezichten op de Euromast.’ (3)

Toen ik een jaar of 8 was zat ik op een jongenskoor. Eens in de maand had je dan zangles bij de dirigent. Daar kwamen ook af en toe vrienden van deze man langs om een praatje te maken. Eén van die vrienden was een kunstenaar, een schilder. Op die ochtend liet hij een stukje ‘Sunlight zeep’ zien. Daar waste hij zijn kleren mee, zichzelf, de afwas en veel van dies meer. Hij vertelde dat hij geen radio had en ook geen kranten las. Televisie had je toen nog niet in Nederland. Al dat nieuws hoefde voor hem niet, het echt belangrijke nieuws hoorde hij toch wel – bij het winkeltje op de hoek waar hij zijn Sunlight zeep kocht. Vanaf dat moment wist ik het – die instelling sprak me aan – als ik al iets wilde worden dan was dat iemand die het nieuws hoort bij het winkeltje op de hoek en iets heeft met zonlicht en verhalen.

Sunlight

When I was 8 years old I was in a boys’ choir. Once a month you had singing lessons with the conductor. Every now and then friends of this man came by to have a chat. One of those friends was an artist, a painter. That morning he showed a piece of “Sunlight soap”. He used it to wash his clothes, himself, the dishes and much more. He said he did not have a radio or read newspapers. You didn’t have television in the Netherlands at the time. He didn’t need all that news, he heard the really important news anyway – at the corner shop where he bought his Sunlight. From that moment on I knew – that attitude appealed to me – if I wanted to become something it would be someone who hears the news at the shop on the corner and who has a thing for sunlight and stories.


Advertisement

13 thoughts on “‘Zonlicht’, uit: ‘Tweeënvijftig vergezichten op de Euromast.’ (3)

 1. Een schitterend kort verhaal Huub. En ach, het minimalistische leven, het kan, ook nu nog. Geen auto en al die andere overbodige zaken. Niet vluchten in vakanties, maar de echte zon blijven zien. Geen tv die een verwrongen venster op de wereld doorgeeft.
  Het nieuws hoor je toch wel, tenminste dat wat ertoe doet. Al is het winkeltje om de hoek nu dicht, het komt via allerlei andere kieren van de samenleving.
  Alle ballast geeft het bestaan geen gewicht, maar beperkt de ruimte om te leven.

 2. @stanlenssen Dank je Stan. Zo waar.

 3. Lluís Bussé liked your post.

 4. Chris Ezerman vindt dit leuk.

 5. Petra van Bommel vindt dit leuk.

 6. Mathilda de Groen vindt dit geweldig.

 7. Lianne van Zutphen vindt dit leuk.

 8. Cora De Roon vindt dit leuk.

 9. Marieke Noort vindt dit leuk.

 10. Bogdan (DM) liked your post.

 11. Nour-Eddine Jarram vindt dit leuk.

 12. Joop Ridder vindt dit leuk.

 13. Carla Koch vindt dit leuk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close